CRES

CRES

Otok Cres

Otok Cres, najveći jadranski otok, nalazi se na sjevernom dijelu Kvarnerskog zaljeva. Na jugu povezan je mostom s otokom Lošinjem. Cres je brdovit otok dug 66 km i širok 2-12 km. Obala otoka je razvedena i duga oko 248 km i obiluje mnogim uvalama i šljunkovitim plažama na svom zapadnom i južnom dijelu, dok su sjeverni i istočni dio ovjenčani strmim i surovim stijenama.

Kao posebnu zanimljivost treba istaci prirodnu neobičnu pojavu slatkovodnog jezera Vrana. Razina slatkovodnog jezera je iznad razine mora, a njegovo dno ispod morske razine na dubini od 74m. Cres karakteriziraju veliki kontrasti između sjevernog submediteranskog dijela, te srednjeg i južnog mediteranskog dijela koji obiluje pašnjačkim goletima i gustom makijom.

Veliko bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta, s izuzetnim brojem endemičkih vrsta predstavlja pravi izazov za zaljubljenike u prirodu. Na Cresu je također jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice – bjeloglavog supa.

Na otoku su uređene pješačke staze i šetnice, a u lokalnim ljepotama može se uživati i tijekom vožnje biciklom.
Otok Cres ima i bogato povijesno i kulturno nasljeđe: liburnijske građevine, ostatke antičkih gradova, ranokatoličke crkvice, samostane…
Povijesnu jezgru Martinščice čini crkva Sv. Martina s franjevačkim samostanom iz 16. st. i Kaštel obitelji Sforza iz 17. st.